Днес, 2 октомври, Кралската шведска академия на науките обяви носителите на Нобелова

...
Днес, 2 октомври, Кралската шведска академия на науките обяви носителите на Нобелова
Коментари Харесай

За трети път в историята жена получава Нобел по физика

Днес, 2 октомври, Кралската шведска академия на науките разгласи носителите на Нобелова премия за физика за 2018. Тя е присъдена за реформаторски изобретения в региона на лазерната физика.
 Нобеловата премия за физиология или медицина бе присъдена за лекуване на рак с антитела (видео)
Наградата е разграничена на половина сред Артър Ашкин (Arthur Ashkin) и Жерар Муру (Gérard Mourou) и Дона Стрикланд (Donna Strickland).

Дона Стрикланд е третата жена, която получава Нобелова премия по физика след Мария Кюри и Мария Гьоперт-Майер. 

Артър Ашкин е роден на 2 септември 1922 година Работи в Bell Laboratories и Lucent Technologies. Той стартира своята работа по операцията на микрочастици с лазерна светлина в края на 60-те години, което докара до изобретяването на оптични пинсети през 1986 г. 

Тези лазерни " пинсети ", способни да заловен дребни частици, атоми и молекули. С тяхна помощ могат да изследват и манипулират вируси, бактерии и други живи кафези, без да ги повреждат. Бяха основани нови благоприятни условия за наблюдаване и надзор на механизмите на живота.

 Оптичните пинсети на Ашкин.

Оптичните пинсети дават опция за наблюдаване, завъртане, разсичане, напън и опън благодарение на светлина. В доста лаборатории лазерните пинсети се употребяват за проучване на биологични процеси, като протеини, ДНК или вътрешния живот на клетките.



Носителите на Нобелова премия Жерар Муру и Дона Стрикланд проправиха пътя към най-кратките и най-интензивни лазерни импулси, основани от човечеството. Техниката, която създават, разкри нови области на проучване и докара до необятни промишлени и медицински приложения.



Лазерните лъчи вършат допустимо изрязването или пробиването на дупки в разнообразни материали извънредно точно - даже в жива материя. Милиони очни интервенции се правят всяка година, с помощта на лазерните принадлежности.



Дона Стрикланд е канадски професор, пионер в региона на лазерите. Тя е третата жена, която получава Нобелова премия по физика и завоюва премията за работата, която е свършила като докторант.

Жерар Муру е роден във Франция и дружно с Дона Стрикланд изобретява техника, наречена циркулирано импулсно увеличаване (chirped pulse amplification) или CPA, която по-късно се употребява за основаване на ултракратки, с доста висока активност (terawatt) лазерни импулси.



Нобеловата премия за физика 2017 завоюваха трима учени - " за съдбоносен принос към детектора LIGO и наблюдението на гравитационните талази ". Наградата е разграничена на две. Едната половина е присъдена на Райнер Вайс (Rainer Weiss), а другата половина е поделена сред Бари К. Бариш (Barry C. Barish) и Кип С. Торн (Kip S. Thorne).

Наградата за физика бе първата, която Алфред Нобел загатва в своето наследство от 1895 година В края на деветнадесети век мнозина смятат физиката за най-важната просвета и явно Нобел също е считал по този начин. Неговите лични проучвания също са тясно свързани с физиката.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР